Langetermijnsparen: een mooi fiscaal voordeel als je hypothecaire lening is afbetaald

Is je hypothecaire lening nog niet zo lang geleden afbetaald? Dan heb je nu geen recht meer op fiscale aftrek (woningbonus valt weg).

Maar met een levensverzekering in het kader van langetermijnsparen kan je vermijden dat je in de toekomst meer belastingen moet betalen, terwijl je toch spaart voor je pensioen.

Een interessante formule: als je dit jaar het maximumbedrag van 2310 euro spaart via langetermijnsparen, geniet je een fiscaal voordeel van 30 %, of een bedrag dat kan oplopen tot 693 euro. Hierbij komen de gemeentelijke opcentiemen, of gemiddeld nog eens 7 %. Op die manier kan je grotendeels het fiscaal voordeel compenseren dat je vroeger genoot door de afbetaling van je woning.

Hoe bekom je een fiscaal voordeel?

De belastingvermindering is facultatief: ze wordt enkel toegekend op vraag van de belastingplichtige. Als je de belastingvermindering wenst te genieten, moet je bij je belastingaangifte een attest van je verzekeringsmaatschappij voegen, dat bewijst dat aan alle wettelijke voorwaarden voldaan is. Bovendien ontvang je voor elk jaar waarin je stortingen hebt verricht, een bewijs van premiebetaling dat je bij je aangifte moet voegen.

Taks op het langetermijnsparen

Als je in je belastingaangifte het bedrag van je langetermijnsparen opneemt, is het opgebouwde kapitaal onderworpen aan een eenmalige afhouding.

De belasting bedraagt 10 % en wordt definitief ingehouden op je 60e als je het contract afgesloten hebt vóór je 55e. De bedragen die je blijft storten na de afhouding van de taks op 60 jaar, geven je nog altijd recht op een belastingvermindering, maar worden later niet meer belast. Als je later aan langetermijnsparen bent begonnen, zal je de afhouding moeten betalen op de 10e verjaardag van het contract.

Wanneer ontvang je het geld van je langetermijnsparen?

In het contract staat een einddatum vermeld. Gewoonlijk is dit op het moment dat je de leeftijd van 65 jaar bereikt, maar dat kan ook later zijn. De bedragen die je spaart in het kader van je langetermijnsparen blijven geblokkeerd tot die datum. Als je vroeger overlijdt, wordt het geld uitgekeerd aan de begunstigde (dit kunnen meerdere personen zijn) die je hebt aangeduid in het contract.

Met langetermijnsparen kan je dus een mooi bedrag sparen. De premies die je stort, brengen meer op dan een gewoon spaarboekje. Kom gerust eens langs in mijn kantoor. Dan kunnen we samen bekijken of langetermijnsparen voor jou een interessante oplossing is.

Bron : www.abcverzekering.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *